Tätning

Tätningslister för fönster och dörrar

Bra tätningslist sparar energi och dämpar ljud. Vi har många profiler, färger och dimensioner.

Visa som Rutnät Listvy

9 artiklar

Sätt fallande sortering
per sida

Tätningslist och fönsterlist, täta era fönster med bra fönstertätning

fönsterlist för täta fönster

 

Alla sorters tätningslister för att täta fönster och dörrar! Vi är specialister på fönstertätning och tätningslist och har de produkter som krävs för effektiv tätning! Kontakta oss gärna om du inte hittar den fönsterlist du söker.

Exempel ur vårt sortiment av tätningslist är sillikonlister för limning och spårmontage, självhäftande silikonlist och epdm-list. Även kronlister och cellband av epdm för glasning. Vi har också dammlist för dammtätning, vinterlister och borstlister samt gammaldags textillist. För otäta portar och dörrar kan vi erbjuda ett stort specialsortiment av borstlister med skena, tröskelautomat/tätningströskel (falltröskel) och släplister. Även glaslist av PVC för glasning. Silikon är ett utmärkt material för tätning och vi erbjuder 10 års materialgaranti. Alla tätningslister av silikon är talkade eller räfflade på insidan för att inte klibba ihop.

Fönstertätning, att täta fönster med fönsterlist är den enklaste och billigaste åtgärden du kan göra för att spara energi i en bostad. Material- och monteringskostnad sparas snabbt in jämfört med den energikostnad otäta fönster och dörrar orsakar under byggnadens livslängd. Drag orsakar också olägenheter i form av komfortproblem och för att skapa ett behagligare inomhusklimat tvingas man höja inomhusteperaturen vilket orsakar ytterliggare höjd energikostnad. Otäta fönster kan också orsaka bullerproblem vilket kan skapa konstanta ljudstörningar i utsatta lägen vilket faktiskt kan medföra hälso- och sömnproblem över tid. Vid montering är det viktigt att listen placeras på rätt sätt med extra noggrannhet i hörnen för att minska risken för läckage. En rätt utförd tätning sparar energi och förbättrar din inomhusmiljö både beträffande ljud och temperatur. Täta fönster och dörrar är också  en grundförutsättning för att kunna styra bostadens ventilation på rätt sätt. Detta gäller både vid självdrag, mekanisk frånluft och inte minst vid balanserad ventilation.

Tätningslist av silikon för limning

Fönsterlist för tätning

Proffsens val under 30 år! Hos hittar du tätningslist av silikon för limning, o-list, omega-list och p-list mm. med 0-profil, omega-profil för limning med silikonlim. Flertalet av de profiler vi säljer finns också i konsumentförpackning om 8 meter. Konsumentförpackad tätningslist hittar du här. Silikongummi är det som är bäst lämpat för tillverkning av tätningslist, bland annat beroende på materialets goda "minne". Tätningslister av silikon återfår enklare sin form efter sammanpressning jämfört med exempelvis EPDM. På grund av materialets flexibilitet ger tätningslister av silikon också ett lägre stängningsmotstånd, särskilt när man tätar krokiga fönster och dörrar där springan varierar mycket. Välj en dimension på listen som ligger strax över springans största mått. Som exempel är en silikontätningslist lämplig för att täta springor som varierar mellan 2-6 mm.

Silikontätningslist för montering i sågspår eller frässpår

Här hittar du en mängd olika profiler för montering i 3 mm sågspår eller frässpår. Många av dessa lister har ingjuten cord (armering) för att listen inte ska sträckas vid montering. Med en ingjuten cord kan listen inte sträckas och det är därför ingen risk att listen "kryper" i spåret  efter montering vilket kan ske om man omedvetet sträcker en list utan cord.
Vi erbjuder också tätningslist av TPE för sågspår där foten har en större hårdhet än den tätande delen vilket gör den ännu enklare att montera.

Självhäftande fönsterlist för täta fönster och dörrar

epdmlister

 

Vi erbjuder självhäftande fönsterlist av silikon av samma erkända kvalitet som LA silikonlist för limning. Finns i flera olika dimensioner och färger, även konsumentförpackningar.

Tätningslister av EPDM-gummi

Självhäftande tätningslister av EPDM-gummi för glasning och tätning, bl a kronlist, K-list och cellband samt P-list för stiftning. Vid häftning av tätningslist är EPDM-gummi eller TPE att föredra då rivhållfastheten vid perforering är högre än för silikongummi. Tätningslister med kron- eller K-profil av EPDM är normalt sett inte lämpliga för tätning av fönster och dörrar, där väljs med fördel hellre en tätningslist med större elasticitet. Dessa typer av lister används oftare som tätning och dämpning mellan en fals och ett enkelglas eller ett isolerglaspaket. Vid användning utomhus bör man använda en svart profil som har större motståndskraft mot UV-ljus. Tätningslist av EPDM hittar du här.

Tätningslist av TPE för häftning

Tätningslist av TPE (termoplastisk elast) med P-profil för montering med häftpistol. Om man vill montera tätningslist på gammalt sätt med häftpistol är TPE ett lämpligt material då det har större rivhållfasthet än en produkt av silikon. Om en silikonprofil perforeras och samtidigt sträcks är det lätt att den går sönder, välj därför en list av TPE vid montering med häftklammer.

Borstlister

borstlister

Borstlister i många dimensioner med självhäftande yta eller för montering i spår. Många varianter med skena för tätning av dörrar och portar.  Borstlisterna har borst och fot i polypropen som ger god tätning mot drag, buller, vatten, rök och damm vid användning i fönster, dörrar, balkonger och uterum/skjutdörrar etc. Fotens bredd är 4,8 mm för att passa i de färdiga spår som finns i aluminiumprofilerna i exempelvis ett uterum. Vi erbjuder också flera varianter av borstlist med skena för tätning av portar och förrådsdörrar.

 

Dammlist

Dammlist med releasepapper för montering mellan bågarna i kopplade fönster. Dammtätlist minskar behovet av fönsterputsning mellan glasen. Ger också något varmare innerglas och minskar kallras samt reducerar trafikbuller eftersom luftväxlingen mellan glasen minskas. Ibland kan man behöva lämna ett utrymme i t ex hörnen för att minska risken för kondens mellan bågarna. Dammtätningslist utan releasepapper kan vara lämpligt vid användning i industrisammanhang när man kan monter direkt från en rulle.

Tätningslist och energibesparing

Enligt Energimyndigheten försvinner upp till en tredjedel av husets värme genom fönstren på en villa med äldre tvåglasfönster. Den enklaste och billigaste åtgärden för att minska energiförluster genom fönster och dörrar är att se över tätningslisterna och byta om de gamla är slitna. Otätheter medför dessutom drag som gör att man 
tvingas höja temperaturen för att uppnå samma komfort. En dragfri inomhusmiljö möjliggör därför också energibesparing genom att man kan sänka temperaturen. Varje grads sänkning motsvarar ungefär 5% besparing. Hur mycket kan man spara?
Det är svårt att beräkna en exakt besparing, då det beror på en mängd olika saker såsom fönstrets isoleringsförmåga, byggnadens övriga otätheter 
och ventilationssystem. Klart är dock att tätning av fönster och dörrar är den energisparåtgärd som ger kortast återbetalningstid. I en byggnad med 10 
fönster som har plats för totalt 40 m tätningslist och där springan i varje fönster är i genomsnitt 3 mm motsvarar detta i princip ett lika stort hål som ett A3-papper! Det säger sig självt att detta kan medföra stora energiförluster. Det är skillnad på drag och ventilation.  En välfungerande ventilation kräver en tät byggnad. Annars finns inte  möjligheten att styra ventilationen, speciellt i ett hus med självdrag där man vintertid riskerar 
konstant överventilation med höga kostnader som följd.

Dammlister