Självhäftande dammlist

Visa som Rutnät Listvy

11 artiklar

Sätt fallande sortering
per sida

Om självhäftande dammlist

LA dammlist, självhäftande, monteras mellan bågarna på kopplade fönster och släpper igenom luft men inte smuts. Vår dammlist minskar behovet av fönsterputsning mellan glasen. Dammtätningslisten ger också varmare innerglas, minskar kallras och reducerar trafikbuller. Ibland kan man behöva lämna ett utrymme i t ex hörnen för att minska risken för kondens mellan bågarna. Vi erbjuder dammtätningslist i två olika modeller med eller utan releasepapper på den självhäftande ytan. För dig som ska montera på plats i ett fönster eller som tex ska dela upp en rulle mellan olika innehavare i en bostadsrättsförening är det enklast att välja dammlisten med papper på den självhäftande ytan. Annars är det lätta att listen fastnar där den inte ska eller drar åt sig damm. Limmet är starkt och om den hamnar på fel plats kan det vara svårt att flytta listen utan att den går sönder. För montering på industri där du kan dra ut list från ett golvställ till ett fönster är ofta dammlisten utan releasepapper att  föredra då man slipper ta bort pappret. Det minskar också mängden onödigt skräp. För att behålla listens funktion är det bra om man i samband med fönsterputsning kan dammsuga den. Livslängden påverkas av skötseln, mängden UV-ljus den utsätts för samt hur mycket den trycks ihop. Kontrollera listen när dina fönster putsas och byt listen vid behov.

Dammlistens funktion

Listen monteras mellan glasen på fönster med kopplade bågar, främst för att minska behovet av fönsterputsning. Listen är luftgenomsläpplig för att tillåta en viss cirkulation så att det inte uppstår problem med kondens. Om kondens ändå uppstår kan man lämna en bit utan list i varje hörn för att öka cirkulationen. Det är också viktigt att kontrollera att utrymmet mellan karm och ytterbåge är tillräckligt stort. Listen filtrerar luften som passerar mellan glasen och utrymmet blir därför inte lika smutsigt. I någon mån bör den betraktas som en förbrukningsvara eftersom den med tiden blir full av damm och därmed mister sin funktion. När man ändå putsar fönster kan dock listen dammsugas försiktigt. Den ger också ett något varmare innerglas och kan minska kallras marginellt samtidigt som fönstrets bullerdämpande förmåga förbättras litegrann.

Våra lister för dammtätning i fönster finns i flera olika dimensioner. Det är viktigt att välja en list som bara är något större än den springa som finns mellan bågarna. Om man väljer en list som är för tjock trycks den ihop onödigt mycket och luftgenomsläppligheten minskar då, vilket kan leda till ökad risk för kondens.