Kulturbeslag hörnjärn

Visa som Rutnät Listvy

22 artiklar

Sätt fallande sortering
per sida

Hörnbeslag för fönster 

Här hittar du många olika typer av hörnbeslag och hörnjärn järn av äldre modell från exempelvis Eskilstuna Kulturbeslag. De flesta hörnbeslag finns både obehandlade och förzinkade.
Obehandlade hörnbeslag bör roskyddsbehandlas innan montering genom exempelvis linoljebränning eller rostskyddsmålning.
Rätt modell av hörnjärn spelar stor roll för fönstrets utseende. Att välja ett beslag som passar med era fönster gör tillsammans med andra detaljer som till exempel gångjärn, spröjs och övriga beslag att fönstret som helhet passar in i rätt tidsepok, vilket påverkar byggnadens helhetsintryck. Men förutom att vara en viktig designdetalj är hörnbeslagets främsta uppgift att göra fönsterbågen formstabil.

Vid renovering av fönster och utbyte av rostiga beslag ser man ofta fukt- och rötskador under hörnjärnen. Beslagens kupning gör att fukt kan tränga in, och rosten brukar börja där skruvarna har kontakt med beslaget. För att förhindra det är det bra att åtminstone grundmåla under innan montering av beslaget. För extra skydd kan man också fylla kupningen med linoljekitt eller akrylfogmassa vilket gör att det inte finns något utrymme kvar för fukten. Massan ger också god tätning vid skruvskallarna.

Om fönsterbågen har drabbats av fuktskador under hörnbeslaget kan det vara svårt att skruva fast det nya. Därför kan det vara bra att välja en något längre skruv när du byter beslag. Ett hörnjärn som är rätt monterat är viktigt för fönstrets funktion då en båge utan med tiden kan "hänga ner sig" i det yttre hörnet. Det leder i sin tur till att fönstret kan bli svårt att stänga.

Hörnbeslag för fönster