Gångjärn

Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 1-24 av 71

Sätt fallande sortering
Sida
per sida

Om gångjärn

Svensktillverkade gångjärn i flera olika storlekar för fönster och dörrar, så kallade lyftgångjärn samt koppelgångjärn för kopplade fönster. Lyftgångjärnen finns i flera olika ytbehandlingar. Standard är elförzinkat, men för mer krävande miljöer finns även varmförzinkat eller rostfritt utförande. Varmförzinkade beslag har mycket högre motståndskraft mot korrosion än elförzinkade, men får samtidigt en gråare och mattare yta. Önskas ett blankt beslag med högsta motståndskraft mot rost bör rostfritt A4 väljas.

Val av ytbehandling påverkas av var beslaget ska användas, ett gångjärn i havsnära läge till exempel på västkusten kräver bättre ytbehandling än ett som finns i inlandet. Om du någon gång betraktat fönsterbeslag på fönster nära havet har du säkert noterat att det är vanligt med rost, och när korrosionen väl har börjat är den svår att stoppa. I dessa sammanhang är det bättre att välja gångjärn med en bättre ytbehandling redan från början. Om ett redan monterat fönstergångjärn eller dörrgångjärn redan har drabbats av rost är det bättre att byta till ett varmförzinkat eller rostfritt beslag då risken för rost på ett nytt elförzinkat gångjärn är överhängande. Detta trots upprepad övermålning och tätare underhållsintervaller. 

Fönstergångjärnen finns i två olika beteckningar, 1222-85 samt 1228-85. Våra dörrgångjärn har beteckningen 3228-110. Samtliga finns med standardknopp, konisk knopp samt ekollonknopp. Alla lyftgångjärn med standardknopp finns i rostfritt A4.

Tidstypiska detaljer med modern funktion till äldre byggnader är viktiga för helhetsintrycket. Rätt beslag till dina fönster ger problemfritt ägande under många år och gör det lilla extra för husets utseende.

Koppelgångjärn

Vi erbjuder även flera olika modeller av koppelgångjärn som används mellan kopplade fönsterbågar i tvåglasfönster. Många varaianter med eller utan rundade hörn i elförzinkat eller rostfritt utförande. Koppelgångjärnet Fi KYP har en speciell utformning som gör att det bara bygger en godstjocklek mellan bågarna.