Tejp för fuktspärr

Visa som Rutnät Listvy

3 artiklar

Sätt fallande sortering
per sida

Om tejp för fuktspärr

Airstop tejp för fuktspärr och ångspärr, så kallad byggfolie används för tejpning av skarvar och genomföringar. Blå som är rivbar för plana skarvar och grön som är flexibel för genomföringar.

Tejp för ångspärr

I ett modernt hus är den inre diffusionsspärren en mycket viktig del av konstruktionen. En ångspärr skall förhindra att fukt tränger ut i byggnadsdelar och kondenserar, vilket kan leda till mögel och röta på sikt. Fuktspärren ska också minska byggnadens luftläckage för lägsta möjliga energiförbrukning samt skapa optimala förhållanden för husets ventilation.
Därför ska alla skarvar och genomföringar för t ex el och ventilation tejpas med tejp avsedd för byggfolie. Det är vanligt att ångspärren läggs en bit ut i konstruktionen innanför ett så kallat installationsskikt där eldragning och liknande kan ske utan att byggfolien punkteras. Dafa tejp för fuktspärr finns i två varianter, en som är rivbar för skarvning, samt en som är flexibel för genomföringar. Olika hantverksgrupper måste samverka för att kunna garantera en helt tät fuktspärr.

Men kan ett hus bli för tätt? Moderna hus byggs täta för att spara energi och luftombyte sker med en välfungerande anläggning för ventilation. Endast ett tätt hus ger förutsättningar för rätt luftombyte på ett energieffektivt sätt. Otätheter räknas inte som ventilation.

I äldre hus med självdrag saknas vanligen ångspärr vilket inte brukar innebära problem så länge uppvärmning sker genom eldning i varma murstockar som också driver luftombytet. Man bör dock vara medveten om de problem som kan uppstå i ett äldre hus vid byte av uppvärmningssystem och vid tilläggsisolering.

 

tejp för ångspärr    tejp för fuktspärr